2D-3D Snimanje Zuba

2D-3D snimanje zuba odnosi se na korišćenje tehnologije koja omogućava stvaranje trodimenzionalnih slika (3D) zuba, vilica i okolnih struktura. Ovaj napredni pristup u stomatologiji pruža preciznije informacije o oralnom zdravlju u poređenju sa tradicionalnim dvodimenzionalnim (2D) rendgenskim snimcima.

  • 2D Rendgenski Snimci:Tradicionalni rendgenski snimci pružaju dvodimenzionalne slike, što može ograničiti sposobnost stomatologa da tačno procene trodimenzionalnu strukturu zuba i okolnih tkiva.
  • 3D Rendgenski Snimci (CBCT):Cone Beam Computed Tomography (CBCT) je tehnologija koja omogućava generisanje trodimenzionalnih slika oralne regije. Ova tehnika koristi rendgenski zrak u formi konusa, što omogućava preciznije i detaljnije snimke.
  • Prednosti 3D Snimanja:Preciznost: 3D snimanje pruža detaljnije informacije o strukturi zuba, kosti i mekih tkiva.

Planiranje: Koristi se u planiranju oralnih hirurških procedura, poput ugradnje implantata ili ekstrakcije zuba.Dijagnostika:

Pomaže u dijagnostici i praćenju oralnih bolesti, infekcija, tumora i drugih patologija.

Individualizovano Lečenje: Omogućava stomatologu da prilagodi tretman na osnovu preciznih podataka.

  • Primene 2D-3D Snimanja:

Ugradnja Implantata: Precizno planiranje pozicije implantata.

Oralna Hirurgija: Planiranje oralnih hirurških zahvata.

Ortodoncija: Procena položaja zuba i kosti za potrebe ortodontskog tretmana.

Dijagnostika: Detaljna analiza stanja zuba, kosti i mekih tkiva.

  • Sigurnost i Doziranje Zračenja:

Iako pruža detaljne informacije, CBCT koristi manje zračenja u poređenju sa tradicionalnim CT skenerima.

 

2D-3D snimanje zuba igra ključnu ulogu u modernoj stomatologiji omogućavajući stomatolozima preciznije dijagnostičke informacije i individualizovane pristupe lečenju. Ovaj tehnološki napredak doprinosi efikasnijem i bezbednijem pružanju stomatološke nege.

Pošaljite upit

Pozovite nas ili popunite formular ispod i mi ćemo vas kontaktirati. Trudimo se da na sve upite odgovorimo u roku od 24 sata.