Bezmetalne Krunice

Šta su bezmetalne krunice?

Bezmetalne krunice predstavljaju vrstu stomatoloških krunica koje se izrađuju od materijala koji ne sadrži metalne legure. Ove krunice su estetski privlačne, jer se mogu napraviti od visokokvalitetnih keramičkih materijala koji pružaju prirodan izgled zuba. Bezmetalne krunice se često koriste za restauraciju prednjih zuba zbog svoje sposobnosti da se savršeno uklope sa prirodnim zubima.

Keramika koja se koristi za izradu bezmetalnih krunica može biti različitih vrsta, uključujući e.max (emax), disilicijum-silikat, cirkonijum-oksid, i druge. Ove keramičke krunice karakteriše izuzetna estetika, biokompatibilnost i otpornost na promene boje, čime pružaju dugotrajan i prirodan rezultat.

Šta su cirkonijumski krunice?

Cirkonijumske krunice su podtip bezmetalnih krunica, jer se izrađuju upravo od cirkonijuma, keramičkog materijala. Cirkonijum-oksid je vrlo čvrst i izuzetno otporan materijal, što ga čini popularnim izborom za stomatološke krunice.

Karakteristike cirkonijumskih krunica uključuju:

  1. Izuzetna čvrstoća: Cirkonijum-oksid je jedan od najčvršćih materijala koji se koriste u stomatologiji, pružajući visok stepen izdržljivosti.
  2. Estetski izgled: Cirkonijum-oksid može imati transparentnost sličnu prirodnom zubu, što doprinosi estetici krunica.
  3. Biokompatibilnost: Materijali od cirkonijuma su biokompatibilni, što znači da su dobro podnošljivi od strane tkiva i obično ne izazivaju alergijske reakcije.
  4. Minimalna invazivnost: Zbog visoke čvrstoće cirkonijuma, često je potrebno manje brušenje zuba pri postavljanju krunica, čime se očuva više zdravog zubnog tkiva.

Obe vrste krunica, bezmetalne i cirkonijumske, pružaju visokokvalitetna rešenja u stomatologiji, s naglaskom na estetici i funkcionalnosti. Odluka o vrsti krunica često zavisi od individualnih potreba pacijenta, preferencija stomatologa i specifičnih karakteristika svakog kliničkog slučaja.

 

Koja je razlika između cirkonijumskih, bezmetalnih i metalokeramičkih krunica?

Ukratko, metalokeramičke krunice kombinuju metalnu osnovu s keramičkim slojem, bezmetalne krunice su potpuno keramičke, dok su cirkonijumske krunice specifičan podtip bezmetalnih krunica, izrađene od cirkonijum-oksid keramike. Odluka o izboru između ova tri tipa krunica zavisi od estetskih preferencija, funkcionalnih zahteva i individualnih karakteristika pacijenta.

Pošaljite upit

Pozovite nas ili popunite formular ispod i mi ćemo vas kontaktirati. Trudimo se da na sve upite odgovorimo u roku od 24 sata.