Fiksne Proteza za Zube

Šta su fiskne proteze za zube?

Fiksna proteza za zube je stomatološki uređaj koji se koristi za ispravljanje nepravilnosti u položaju zuba i vilica. Ova vrsta proteze je „fiksna“ jer se cementira na zube i ostaje na mestu tokom celog perioda lečenja, a pacijent je ne može samostalno skidati. Fiksne proteze rade postepeno pomerajući zube u željeni položaj kako bi se postigao pravilan zagrižaj, poboljšala estetika osmeha i očuvao opšti zubni i vilica zdravlje.

  • Metalne Fiksne Proteze:

Tradicionalne metalne proteze sastoje se od metalnih bravica (braketa) koje se cementiraju na prednju površinu svakog zuba. Žice se postavljaju kroz brakete, a gumice za svežnjeve (ligature) ih drže na mestu.

  • Lingvalne (Nevidljive) Fiksne Proteze:

Lingvalne proteze se postavljaju na unutrašnju stranu zuba, čime postaju potpuno nevidljive kada pacijent govori ili smeška se. Ove proteze se često koriste kod osoba koje žele diskretno ispravljanje zuba.

  • Postavljanje Bravica:

Postavljanje fiksnih proteza obično zahteva preciznu pripremu zuba, cementiranje bravica, povezivanje žica i pravilno podešavanje sistema kako bi se postigao željeni rezultat.

  • Praćenje i Održavanje:

Pacijenti sa fiksnim protezama redovno posećuju ortodonta kako bi se pravilno pratilo lečenje, podešavale proteze i osiguralo da se zubi pomere prema planu.

Fiksne proteze se često preporučuju za osobe koje imaju problem sa nepravilnim zagrižajem, rotacijama zuba ili drugim ortodontskim problemima. Lečenje fiksnim protezama obično traje nekoliko meseci do nekoliko godina, u zavisnosti od složenosti problema. Individualni plan lečenja se prilagođava potrebama svakog pacijenta.

Pošaljite upit

Pozovite nas ili popunite formular ispod i mi ćemo vas kontaktirati. Trudimo se da na sve upite odgovorimo u roku od 24 sata.