Bele Plombe

Bele plombe, poznate i kao kompozitne plombe ili estetske plombe, su vrsta stomatoloških punjenja koja se koriste za popunjavanje šupljina (karioznih lezija) u zubima. Ove plombe se nazivaju „bele“ jer se boja materijala prilagođava boji prirodnog zuba, pružajući estetski prihvatljivije rešenje u poređenju s tradicionalnim amalgamnim plombama koje su sive ili srebrne boje.

  • Materijal:Beli ili transparentni kompozitni materijal, koji se sastoji od staklenih ili keramičkih čestica u vezivu od plastike.
  • Estetika:Prilagođava se boji prirodnog zuba, omogućavajući prirodniji izgled osmeha. Ovaj karakterističan vizuelni efekat čini ih popularnim izborom za prednje zube.
  • Primenjivost:Koriste se za popunjavanje manjih i srednje veličine šupljina. U nekim slučajevima, kompozitne plombe mogu se koristiti i za veće šupljine, u zavisnosti od mesta i oblika defekta.
  • Veza sa Zubom:Bela plomba se direktno nanosi na zub i čvrsto se vezuje za zubnu strukturu. Ovo može dodatno ojačati zub.
  • Postupak Postavljanja:Postupak uključuje uklanjanje oštećenog dela zuba, pripremu šupljine, nanošenje adheziva, postavljanje kompozitnog materijala i polimerizaciju pomoću svetlosnog uređaja. Postavljanje bele plombe obično traje duže u odnosu na postavljanje amalgamnih plombi.
  • Održavanje:Bele plombe mogu zahtevati redovno održavanje i eventualno zamenjivanje tokom vremena, ali se moderni materijali poboljšavaju kako bi produžili trajnost plombe.

Bela plomba se često preporučuje za popunjavanje šupljina na vidljivim mestima, poput prednjih zuba, gde je estetika posebno važna. Ipak, odluka o vrsti plombe često zavisi od različitih faktora, uključujući veličinu šupljine, lokaciju, finansijske mogućnosti pacijenta i preporuke stomatologa.

Pošaljite upit

Pozovite nas ili popunite formular ispod i mi ćemo vas kontaktirati. Trudimo se da na sve upite odgovorimo u roku od 24 sata.