Kombinovani Radovi

Šta su kombinovani radovi?

Kombinovani radovi u stomatologiji odnose se na protetske rešenja koja kombinuju više materijala ili tehnika kako bi se postigao optimalan estetski i funkcionalni rezultat. „Proteza na drikere“ često se odnosi na kombinaciju potpune proteze (koja zamenjuje sve zube u gornjoj ili donjoj vilici) i fiksnih mostova ili krunica koji su podržani dentalnim implantima, poznatim kao drikere.

Evo kako funkcioniše takav kombinovani protetski rad:

  1. Potpuna Proteza: Kada pacijent izgubi sve zube u jednoj vilici (gornjoj ili donjoj), može se izraditi potpuna proteza. Ova proteza se obično drži na mestu pomoću vakuuma ili prianjanja za sluzokožu, ali može biti neugodna ili ograničavajuća u određenim situacijama.
  2. Driketi (Implanti): Driketi su dentalni implantati koji se postavljaju u vilicu i služe kao čvrsta osnova za podršku protetskim nadoknadama. Implantati se postavljaju u kost ispod desni i integrišu s vilicom tokom procesa ozdravljenja.
  3. Fiksni Elementi (Mostovi ili Krunice): Kombinovani rad uključuje postavljanje fiksnih protetskih elemenata, poput mostova ili krunica, na implantatima (drikerima). Ovi fiksni elementi su čvrsto pričvršćeni na implantate, pružajući stabilnost i funkcionalnost. Mogu se koristiti kako bi se delimično nadomestila nedostajuća zubna struktura.

 

Ovaj pristup kombinuje prednosti potpune proteze, koja može biti efikasna za pacijente bez zuba, sa stabilnošću i funkcionalnošću implantata. Kombinovani rad na drikere omogućava pacijentima da imaju fiksne elemente koji ne samo da pružaju prirodan izgled, već i poboljšavaju sposobnost žvakanja i govora.

Kada se radi o „protezi na drikere“, važno je da stomatolog pažljivo planira i prilagodi protetski rad za svakog pacijenta kako bi se postigao optimalan rezultat u pogledu izgleda, udobnosti i funkcionalnosti.

Pošaljite upit

Pozovite nas ili popunite formular ispod i mi ćemo vas kontaktirati. Trudimo se da na sve upite odgovorimo u roku od 24 sata.