Paradontopatija

Šta je paradontopatija?

Parodontopatija, takođe poznata kao parodontalna bolest ili bolest desni, odnosi se na grupu bolesti koje zahvataju potporne strukture zuba, uključujući desni, kosti vilica i vezivno tkivo koje podržava zube. Ovo stanje može varirati od blage upale desni (gingivitisa) do ozbiljnijih oblika koji uključuju gubitak kosti i podrške za zube (parodontitisa).

  • Gingivitis:

Gingivitis je početni stadijum paradontopatije. To je upala desni uzrokovana nakupljanjem plaka, mekog filma koji se formira na zubima. Simptomi uključuju crvene, natečene desni koje krvare prilikom četkanja zuba.

  • Parodontitis:

Ako gingivitis nije tretiran, može evoluirati u parodontitis. Ovde upala zahvata dublje tkivo, uključujući kosti i vezivno tkivo. Desni se povlače od zuba, formirajući džepove između zuba i desni. Ovo može dovesti do gubitka potporne strukture i eventualnog gubitka zuba.

  • Simptomi:

Simptomi paradontopatije uključuju crvene, natečene i krvareće desni, loš zadah, povlačenje desni, osetljivost na toplo i hladno, promene u zagrižaju i gubitak zuba.

  • Uzroci:

Glavni uzroci paradontopatije su neadekvatna oralna higijena, pušenje, genetska predispozicija, hormonalne promene (kao kod trudnoće), dijabetes i drugi faktori.

  • Prevencija i Tretman:

Prevencija uključuje redovno čišćenje zuba, flosiranje, kontrolu plaka i redovne posete zubaru. Tretman može uključivati čišćenje zuba kod stomatologa, primenu antibiotika, hirurške zahvate za čišćenje džepova oko zuba, i druge postupke.

 

Paradontopatija je ozbiljno stanje koje zahteva pažnju stomatologa. Rana dijagnoza i odgovarajući tretman su ključni kako bi se sprečile ozbiljnije posledice po oralno zdravlje. Redovni stomatološki pregledi i održavanje dobrih oralnih higijenskih navika od suštinskog su značaja za prevenciju paradontopatije.

Pošaljite upit

Pozovite nas ili popunite formular ispod i mi ćemo vas kontaktirati. Trudimo se da na sve upite odgovorimo u roku od 24 sata.