Lečenje Paradentoze

Dijagnoza Paradentoze

Dijagnoza paradentoze obično se postavlja na osnovu stomatološkog pregleda, analize anamneze pacijenta, kao i dodatnih dijagnostičkih testova. Evo ključnih koraka u postavljanju dijagnoze paradentoze:

 • Stomatološki Pregled:Stomatolog će pažljivo pregledati usnu šupljinu, zube i desni. On ili ona će tražiti znakove upale, crvenila, otoka, krvarenja desni prilikom četkanja ili sondiranja, povlačenja desni, promene u položaju zuba, formiranje džepova između zuba i desni, kao i druge karakteristične znakove paradentoze.
 • Anamneza:Stomatolog će postavljati pitanja o simptomima koje pacijent primjećuje, kao i o njihovoj opštoj oralnoj higijeni, navikama pušenja, prisustvu dijabetesa ili drugim sistemskim bolestima koje mogu uticati na zdravlje desni.
 • Merenje Dubine Džepova:Da bi se utvrdilo prisustvo i ozbiljnost paradentoze, stomatolog može koristiti sondi za merenje dubine džepova između desni i zuba. Dublji džepovi mogu ukazivati na ozbiljniji stepen parodontalnog oboljenja.
 • Rentgenski Snimci:Rentgenski snimci, uključujući periapikalne i ortopanoramske snimke, mogu pružiti dodatne informacije o stanju kosti vilica, prisustvu eventualnih infekcija i generalnom zdravlju potpornih struktura oko zuba.
 • Pravilna Klasifikacija i Ozbiljnost:Na osnovu rezultata pregleda, stomatolog će klasifikovati paradentopatiju prema ozbiljnosti. Klasifikacije obično uključuju gingivitis kao početni stadijum, dok se paradontitis deli na lakši i ozbiljniji oblik.
 • Uspostavljanje Plan Tretmana:Na osnovu postavljene dijagnoze, stomatolog će zajedno s pacijentom razviti individualizovani plan tretmana. Ovo može uključivati redovno čišćenje zuba, primenu antibiotika, hirurške zahvate, i promene u oralnoj higijeni i životnom stilu.

Rana dijagnoza paradentoze ključna je za uspešno upravljanje ovim stanjem. Osobe koje primete simptome paradentoze, kao što su krvarenje desni, osetljivost ili promene u izgledu desni, trebale bi potražiti savet od strane stomatologa. Redovni stomatološki pregledi igraju ključnu ulogu u ranoj detekciji i upravljanju parodontalnim problemima.

Lečenje Paredentoze

Lečenje paradentoze, ili parodontitisa, uključuje niz koraka usmerenih na smanjenje upale, zaustavljanje gubitka potpornih struktura oko zuba i očuvanje oralnog zdravlja. Evo nekoliko ključnih aspekata lečenja paradentoze:

 • Profesionalno čišćenje:Prvi korak u lečenju paradentoze je profesionalno čišćenje zuba. Stomatolog ili dentalna higijeničarka uklanjaju nagomilani plak i kamenac iznad i ispod desni. Ovaj postupak poznat je kao skaling i planiranje korena.
 • Antibiotici:U nekim slučajevima, stomatolog može preporučiti primenu antibiotika kako bi se suzbile bakterije koje doprinose upali desni.
 • Hirurški Zahvati:U ozbiljnijim slučajevima paradentoze, mogu biti potrebni hirurški zahvati. To može uključivati:
  • Kirurško čišćenje džepova: Uklanjanje dubokih džepova između zuba i desni kako bi se sprečila dalja infekcija.
  • Presadjivanje tkiva: Dodavanje tkiva kako bi se pokrile povučene desni.
  • Rekonstrukcija kosti: Ako je došlo do gubitka kosti oko zuba, može se primeniti postupak rekonstrukcije kosti.
 • Redovne Kontrole:Nakon lečenja, redovne posete stomatologu su ključne. Stomatolog će pratiti napredak, čistiti zube i desni, i pravovremeno intervenisati ako se pojave problemi.
 • Promena Životnih Navika:Pacijenti trebaju usvojiti i održavati dobre oralne higijenske navike, uključujući redovno četkanje, upotrebu konca za zube i eventualno korišćenje antiseptičkih sredstava za ispiranje usta.
 • Prilagođavanje Ishrane i Životnog Stila:Promene u ishrani i životnom stilu, poput prestanka pušenja, mogu doprineti poboljšanju opšteg zdravlja desni.
 • Kontrola Sistemskih Faktora:Kontrola sistemskih faktora, kao što su dijabetes ili stres, može takođe igrati ulogu u lečenju paradentoze.

Važno je naglasiti da je lečenje paradentoze individualizovano i prilagođeno specifičnim potrebama svakog pacijenta. Rani tretman i redovno održavanje oralnog zdravlja ključni su faktori u postizanju uspešnih rezultata. Ljudi koji primećuju simptome paradentoze, poput krvarenja desni, osetljivosti ili povlačenja desni, trebali bi potražiti savet od strane stomatologa što je pre moguće.

Pošaljite upit

Pozovite nas ili popunite formular ispod i mi ćemo vas kontaktirati. Trudimo se da na sve upite odgovorimo u roku od 24 sata.