Retroalveolarni Snimak

Šta je Retroalvoelarni snimak?

Retroalveolarni snimak zuba, poznat i kao retroalveolarni rendgenski snimak ili retroalveolarna radiografija, je specifična vrsta dentalnog rendgenskog snimka koja se uzima iz pozadi (sa suprotne strane zuba) kako bi se prikazala struktura zuba, korena i okolnih tkiva.

  • Cilj Retroalveolarnih Snimaka:

Ovi snimci se često koriste za detaljno proučavanje pojedinačnog zuba, posebno ako postoji potreba za analizom korenskih kanala, stanja oko vrha korena ili ukoliko se planira hirurški zahvat na određenom zubu.

  • Postupak:

Pacijent obično stoji ili sedi, a rendgenski film se postavlja unutar usta, direktno iza zuba koji se snima. Rendgenski aparat se zatim usmerava sa suprotne strane, čime se dobija snimak struktura zuba koje su inače teže dostupne na standardnim rendgenskim snimcima.

  • Indikacije:

Retroalveolarni snimci se često koriste u dijagnostici karijesa, analizi stanja oko vrha korena zuba, praćenju promena u kosti, prepoznavanju infekcija ili cista na vrhu korena, i pružanju detaljnog uvida u strukturu pojedinačnih zuba.

  • Endodontski Tretmani:

Ovi snimci su posebno važni tokom endodontskih procedura (lečenja kanala korena) kako bi stomatolog imao jasnu sliku o anatomiji korena i eventualnim problemima u tom području.

  • Prednosti Retroalveolarnih Snimaka:

Pružaju visoku rezoluciju i detaljan prikaz struktura zuba.

Omogućavaju precizno praćenje promena tokom vremena.

Korisni su u dijagnostici oralnih problema.

  • Nuspojave i Bezbednost:

Rendgenski snimci općenito koriste nisku dozu zračenja. Stomatolog će preduzeti odgovarajuće korake kako bi smanjio izloženost pacijenta.

 

Retroalveolarni snimci su dragocen alat u dijagnostici i planiranju tretmana u stomatologiji, pružajući stomatolozima detaljan uvid u strukturu i stanje pojedinačnih zuba.

Pošaljite upit

Pozovite nas ili popunite formular ispod i mi ćemo vas kontaktirati. Trudimo se da na sve upite odgovorimo u roku od 24 sata.